• Halloweenska súťaž

          • Zapojte sa do súťaže o najkrajšiu fotografiu vášho halloweenskeho diela - fotografia vašej vyrezávanej tekvice, masky, halloweenskej výzdoby alebo vami upečených sušienok s halloweenskym motívom.

            Kritéria súťaže: veľkosť fotografie A4, fotografie môžu byť čiernobiele i farebné, jeden žiak môže poslať najviac dve fotografie. Zapojiť sa môžu všetci žiaci našej školy. Svoje práce posielajte do 20. novembra 2022 na e-mail:

            sutazeprevsetkych@gmail.com

            Vyhlásenie výsledkov súťaže bude uverejnené v novembri 2022 na stránke školy. Tešíme sa na krásne a strááášnee zaujímavé fotografie.

        • VZDELÁVACÍ PROGRAM DRUHÝ KROK
          • VZDELÁVACÍ PROGRAM DRUHÝ KROK

          • „KDE SÚ DOBRÉ VZŤAHY, TAM SA DEŤOM DARÍ

            Naša škola sa zapojila v rámci projektu „odpíšeme ti“ do nepeňažnej grantovej výzvy vyhlásenej Nadáciou Televízie Markíza. Na základe hodnotiaceho procesu bola vybraná ako účastník preventívneho programu. DRUHÝ KROK je preventívny program zameraný na sociálno-emocionálny rozvoj detí v materských školách a na 1.stupni základných škôl. Pomocou programu Druhý krok bude školská psychologička počas školského roka 2022/2023 realizovať aktivity zamerané na prevenciu šikanovania. Jeho cieľom je podať pomocnú ruku a byť oporou pre obete šikany, ktoré sa častokrát nevedia alebo nemajú na koho obrátiť. O téme šikany je potrebné preto otvorene hovoriť a diskutovať. Program Druhý krok kladie dôraz na sociálno-emocionálne učenie a sociálne zručnosti ako súčasť riešenia problému šikanovania. Učebné plány a osnovy založené na výsledkoch výskumov, v ktorých je zakomponované rozvíjanie sociálno-emocionálnych kompetencií, pomáha budovať fyzicky a emočne bezpečné školské prostredie a dokonca zabezpečuje a zlepšuje výkon žiakov. Program sociálno-emocionálneho učenia Druhý krok sa zameriava na základné sociálno-emocionálne zručnosti, ktoré sú obzvlášť dôležité v prevencii šikanovania, zahrňujúc rozvoj empatie, riadenia emócií a riešenia sociálnych problémov. Súčasťou týchto lekcií je tiež budovanie priateľstva a asertivity, čo sú kľúčovými zručnosťami v prevencii šikanovania.

            Základné ciele programu:

            1. Rozvíjať empatiu u detí.  Vedieť pochopiť svoje emócie a vedieť o nich rozprávať je u detí prvým krokom k pochopeniu pocitov iných a vcítenia sa do ich prežívanej
              situácie.
            2. Znížiť agresiu a agresivitu na školách. Šikanovanie medzi spolužiakmi či útoky na učiteľov sa v súčasnosti stáva úplne bežnou súčasťou v živote našich detí. Tomuto
              negatívnemu trendu sa snažíme zabrániť práve prácou s deťmi, ich emóciami, sociálnymi kompetenciami a morálne správnym riešením konfliktov.
            3. Zvýšiť toleranciu k odlišnostiam v školách. Intolerancia medzi žiakmi narastá. Prvotné príznaky sú badateľné už na prvom stupni základných škôl, a preto je potrebné začať pracovať s deťmi oveľa skôr , rozvíjať už v predškolskom veku a v mladšom školskom veku  ich toleranciu k fyzickým, psychickým aj sociálnym odlišnostiam a podchytiť intoleranciu k odlišnostiam naozaj už v začiatkoch.
            4. Zlepšiť spoluprácu školy a rodiny. Súčasnou úlohou učiteľa nie je len vzdelávanie detí, ale aj ich výchova. Určením pravidiel spolupráce so žiakmi, ale aj ich rodičmi a
              spolupodieľanie sa na práci s programom má význam ako na existenciu detí v triede, tak aj na život mimo školskej lavice.
            5. Prevencia. Čím skôr začneme s deťmi pracovať, tým skôr potlačíme či úplne zabránime negatívnemu spoločenskému správaniu na školách a podporíme ich zdravý rozvoj osobnosti.

            Preventívny program  v origináli SECOND STEP je už bežnou súčasťou vyučovania v materských a základných škôl v mnohých krajinách sveta ako napr. vo Fínsku, Nemecku, Dánsku, Nórsku, Švédsku, Veľkej  Británii, Rakúsku, Islande, Lotyšsku, Kanade, USA, Japonsku či Austrálii.

            Projekt je výsledkom iniciatívy Nadácie Markíza, ktorá sa v boji proti šikanovaniu a v prevencii šikanovania spojila s odborníkmi z oblasti psychológie, výskumu a stratégie. Partnermi projektu sú Linka detskej istoty, n. o. a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornou garantkou je renomovaná detská psychologička s dlhoročnou praxou PaedDr. Petra Arslan Šinková, ktorá pri projekte stojí od jeho začiatku.

             

            Naše poslanie je zachovať detský svet tak krásnym, čistým a bezstarostným, ako sme ho mali aj my.

        • Naši plavci
          • Naši plavci

          • Žiaci 3. a 4. ročníka  v týždni od 24. do 27. októbra absolvovali základný a zdokonalovací plavecký výcvik na plavárni v Nových Zámkoch. Pod vedením skúsených trénerov plávania sa zoznámili s vodou a naučili základy plávania. Žiaci 4. ročníka už boli smelší, keďže už mali  skúsenosti s vodou z minulého roka a tí ostatní si svoje zručnosti budú môcť zdokonaliť na budúci rok. Dobre vykúpaní a patrične unavení odchádzali na jesenné prázdniny z odkazom, že bolo SUPER!

        • V zdravom tele zdravý duch
          • V zdravom tele zdravý duch

          • Aj tento rok sme sa zapojili do projektu v oblasti športu pod názvom V zdravom tele zdravý duch a boli sme úspešní. S finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja sa nám podarilo zakúpiť  švédsku debnu, kladinu a lavičku, ktoré využijeme na hodinách telesnej výchovy ale aj pri rôznych športových aktivitách ako je DOD, športové hry, krúžky atď. Pôvodné náradie bolo už značne opotrebované a nevyhovovalo hlavne z bezpečnostného hľadiska súčasnej výučbe.  

            Žiaci boli nadšení z nového náradia a hneď  si ho  otestovali. 

            Ďakujeme !

        • Halloween
          • Halloween

          • Dnes bolo v našej škole mimoriadne veselo. Naši najmenší - prváci a druháci sa učili v halloweenskych maskách. Budova školy sa tak premenila na miesto, kde z každého rohu vykúkalo nejaké strašidielko, kostlivček či ježibaba. Keďže sa všetci žiaci učia anglický jazyk, dozvedeli sa o pôvode sviatku Halloweeen a o tom ako ho slávia v anglicky hovoriacich krajinách. Plnili rôzne úlohy, vypĺňali pracovné listy, naučili sa báseň TRICK OR TREAT, zabavili sa na diskotéke a občerstvili sa halloweenskymi dobrotami. Na záver si vyrobili milého ducha, z ktorého mali obrovskú radosť a z tried sa zrazu začalo ozývať samé BÚÚÚ BÚÚÚ.

            Dobrú náladu si tak odniesli aj do ŠKD a už teraz sa tešia na budúci rok!

          • Šurianska 10-tka

          • Tretiu októbrovú sobotu, dňa 15. 10.  sa aj naši žiaci už tradične zúčastnili behu Šurianska 10-tka. Zmerali si sily so svojimi rovesníkmi, ale hlavne strávili pekné, slnečné dopoludnie na čerstvom vzduchu. Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom a žiačkam, že reprezentovali Základnú školu Bernolákovu aj cez svoj voľný čas počas soboty a taktiež, že získali nielen radosť z pohybu ale aj pódiové umiestnenia.

            Ďakujeme aj organizátorom za perfektne zorganizovanú akciu na ktorej sa vždy radi zúčastníme.

        • Erasmus Days 2022
          • Erasmus Days 2022

          • Dňa 13. októbra nás privítali  vo svojej škole študenti Obchodnej akadémie v Šuranoch. Pri príležitosti osláv dní Erasmus+ zorganizovali pre žiakov našej školy zábavné dopoludnie a porozprávali nám svoje príbehy, ktoré zažili vďaka projektu Erasmus+. Pripravili si pre nás prezentáciu a prednášku z ich zahraničnej praxe v Írsku a my sme si ju so záujmom vypočuli. Oboznámili nás s cieľom tejto praxe - získať čo možno najviac pracovných zručností a skúseností, otvoriť si bránu nových možností, zlepšiť si komunikáciu s ľuďmi, zdokonaliť sa v anglickom jazyku a naučiť sa pracovať v tíme. Po prednáške mali pre nás pripravenú dobrodružnú únikovú hru s názvom "Escape to Ireland", pri ktorej sme si nielen zašportovali, zabavili sa, ale i vyskúšali svoje znalosti z anglického jazyka.

            Ďakujeme študentom OA za zaujímavý program a príjemne prežité dopoludnie.

            Erasmus+ naozaj spája.....tešíme sa na ďalšie akcie. 

          • Cvičenia v prírode

          • V posledných dňoch sa naši žiaci druhého stupňa zúčastnili Cvičení v prírode. Žiaci absolvovali turistiku v blízkom okolí od malej štrkárni cez Tonu až ku Hrubému háju. Počasie nám krásne vyšlo, všetci to zvládli bez problémov a už sa tešia na ďalší rok.

        • Tak poď a tancuj, spievaj, hraj!
          • Tak poď a tancuj, spievaj, hraj!

          • Sviatočné dni sú súčasťou našej kultúry už odpradávna. Často však ale prehliadame tradičné sviatky našich predkov, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Tieto sviatky sa predovšetkým týkajú oslavy úrody, ročných období, prírody. Je preto veľmi dôležité, aby sme aj v našich deťoch podnecovali a udržiavali lásku k tradíciám. 

               Keď sa na chodbe našej školy objavilo nové pódium, ktoré bolo zrealizované s finančnou podporou NSK už nič nebránilo tomu, aby sme i u nás, v škole, vytvorili atmosféru tradičných sviatkov našich predkov formou folklórneho mini – festivalu.

               Piatok, 30.september, sa tak stal dňom, kedy našu školu ovládol folklór. Z novovybudovaného pódia zaznel spev a tanec.

               Žiačky 5. až 9.ročníka pod vedením p. uč. Takáčovej si pre svojich spolužiakov pripravili program pod názvom Na zelinky, o typických ľudových zvykoch a poverách, s ktorými sa naši predkovia mohli stretnúť v lete na dedine.

              Dozvedeli sme sa o čarovných zvykoch viažucich sa so slávením letného slnovratu, na sv. Jána. Dievčatá zatancovali, zaspievali piesne, napr. Pod horou ovos drobný, zhrabali obilie do snopov, poďakovali dožinkovým vencom za dobrú úrodu, oslávili koniec žatvy. Veď dožinky patrili k najvýznamnejším slávnostiam v roku a trvali od augusta až do konca septembra.

               Tam, kde je spev a tanec nemôže chýbať ani dychovka. A nám prišiel zahrať detský dychový orchester Rosička z Bánova pri ZUŠ Šurany pod vedením p. Jozefa Kozára.

            Na Kráľovej holi, Čie sú to kone, Po nábreží koník beží a iné piesne zahrali a zaspievali  našim žiakom ich rovesníci zo základných i stredných škôl.

            Piatkový program nadviazal na ukážky remesiel, s ktorými sa naši žiaci oboznamujú na krúžkoch, vyučovaní aj vo svojom voľnom čase.

            Žiaci si mohli vyskúšať základy pletenia košíkov z prútia. Včelári pod vedením p. učiteľa Klimenta predviedli svojim spolužiakom ako sa vyrábajú sviečky,  rámčeky i vtáčia búdka.

            V spolupráci so  Strednou školou gastronómie a služieb v Šuranoch si veľkí aj malí mohli vyskúšať zdobenie perníčkov na rôzne príležitosti. Veľkým lákadlom bolo vyrezávanie zo zeleniny a ovocia, ktoré si vyžaduje neskutočnú trpezlivosť a presnosť. 

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Staňte sa naším fanúšikom