• Lyžiarsky kurz 2023 - Závažná Poruba

          • Minulý týždeň sa naši ôsmaci zúčastnili lyžiarskeho kurzu v Závažnej Porube v stredisku SKI Opalisko. Počasie nám prialo, zažili sme obrovské množstvo snehu a podmienky boli výborné. Všetci žiaci zvládli základy lyžovania a odniesli si domov kopec pozitívnych zážitkov. Už sa tešíme na ďalší rok.

        • Medzinárodný deň komplimentov
          • Medzinárodný deň komplimentov

          • 24. január bol dňom, kedy sme si pripomenuli, že milé slová a pochvaly by mali byť súčasťou nášho každodenného života. Niekto ich rád rozdáva, niekto zase radšej prijíma. Komplimenty, pochvaly a milé slová dokážu s istotou budovať naše zdravé sebavedomie. V tento deň sme si viac ako inokedy uvedomili, že aj drobný úsmev či pekné slová dokážu iným vykúzliť úsmev na tvári a rozžiariť deň. Stačila nám na to nástenka na chodbe, papier a fixky a vzniklo toto rozžiarené dielo, na ktorom žiaci vyjadrili svojim spolužiačkam a spolužiakom milé slová.

            Aj deti na ročníkoch 1.-4. sa v tento deň oboznámili s významom slova kompliment, pani učiteľky pre ne pripravili rôzne aktivity, v ktorých  si vyjadrovali komplimenty ústne alebo písomne. Úsmev na ich tvári naznačoval, že dostávať komplimenty od druhých je naozaj veľmi príjemné, spôsobuje radosť a potešenie. Preto nimi nešetrime  v hociktorý deň v roku, nielen v tento deň.

            Spríjemniť niekomu deň a zlepšiť jeho náladu takýmto spôsobom nás predsa nič nestojí! :-)

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          •  

            Tento chlapec, to som ja, Šaliansky Maťko. Maťko preto, že ma tak volajú, a Šaliansky preto, že som sa narodil v Šali. 

            Súťaž v prednese slovenskej povesti nazvali podľa mňa ŠALIANSKY MAŤKO J. C. HRONSKÉHO.“

             

            Naša škola i tento školský rok, 17. januára, hostila účastníkov okresného kola tradičnej súťaže v prednese slovenskej povesti ,, Šaliansky Maťko “.

            Šikovní a talentovaní recitátori ukázali, že umelecký prednes ich baví a neboja sa vystupovať pred publikom. Ako odmenu si odniesli nielen potlesk poroty a obecenstva, ale víťazi aj pekné knižné publikácie. 

            Do 28. ročníka tejto obľúbenej súťaže postúpilo 58 žiakov z 23 základných škôl novozámockého okresu, ktorí súťažili v troch vekových kategóriách. Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční v Nitre.

            Našu školu reprezentovali : Hana Mentelová ( I. kategória ), Sofia Lehocká ( II. kategória ) a Adela Rampašeková ( III. kategória ).

             

            Výsledky okresného kola :

             

            I. kategória

            1.miesto : Daniela Slováková -  Základná škola Devínska, Nové Zámky

            2.miesto : Matej Vašek – Základná škola Mojzesovo-Černík

            3.miesto : Hana Mentelová – Základná škola Bernolákova, Šurany

             

            II.kategória

            1.miesto : Olívia Gilányiová – ZŠ s MŠ O. Cabana Komjatice

            2.miesto : Benjamín Vöröš – Základná škola Mostná , Nové Zámky

            3.miesto : Krištof Klein - Základná škola Devínska, Nové Zámky

             

            III.kategória

            1.miesto : Melissa Molovová - ZŠ s MŠ O. Cabana Komjatice

            2.miesto : Gabriela Kyselicová - Základná škola Devínska, Nové Zámky

            3.miesto : Emma Kasášová – Základná škola G. Bethlena, Nové Zámky

             

            Poďakovanie patrí nielen organizátorom súťaže, ale hlavne súťažiacim deťom, všetkým pedagógom a rodičom, ktorí im pomáhajú zdokonaľovať svoje jazykové a recitačné schopnosti.

            O príjemnú atmosféru sa občerstvením už tradične postarala Pekáreň Oremus  a Slovkvet Oremus z Bánova.

            ĎAKUJEME!!!

             

        • Olympijský odznak všestrannosti
          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Tak ako minulý rok, aj tento sme sa zúčastnili celoslovenskej súťaže "Olympijského odznaku všestrannosti". Naši žiaci obdržali nasledovné odznaky:

            ZLATÝ - Sofia Fialková, Natália Špacírová, Emma Kuricová, Emma Mrázová

            STRIEBORNÝ - Lucia Kubištelová, Sofia Danielová, Jakub Majerčík

            BRONZOVÝ - Nikolas Cirók, Štefan Lenčéš

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

        • Najdepresívnejší deň v roku? Mýtus alebo fakt? Poďme sa na to spolu pozrieť...
          • Najdepresívnejší deň v roku? Mýtus alebo fakt? Poďme sa na to spolu pozrieť...

          • Najdepresívnejší deň v roku, známy ako „blue monday“ je údajne tretí pondelok v mesiaci január. Tento deň pripadol práve na včera - 16. 01. 2023. Hneď na začiatok si treba povedať, že za jeho vznikom stojí marketingový zámer. Istá cestovná kancelária chcela podnietiť ľudí, aby si už v januári začali kupovať letenky (ktoré boli výrazne lacnejšie ako inokedy). Najdepresívnejší deň v roku nie je ani vedecky podložený a preto ho nemôžeme brať úplne vážne. Môže nám však poslúžiť k zvyšovaniu povedomia duševného zdravia a psychickej pohody. Práve počas zimných mesiacov je väčšia pravdepodobnosť, že máme smutnú náladu, intenzívnejšie prežívame pocity smútku a strácame záujem o svoje okolie. Príčin môže byť mnoho, avšak tými najhlavnejšími sú: málo slnečných lúčov, skoro nastupujúca tma, nedodržiavanie novoročných predsavzatí, pochmúrne počasie, nesplnené úlohy z minulého roka. Aspoň symbolicky myslime dnes na svoje psychické zdravie. Ak nás bolí duša, často si to nechávame pre seba a svoje problémy držíme vo svojom vnútri. Poďme preto bojovať so smutnou náladou. Mám pre vás pár tipov:

            - rozhovor, rozhovor a ešte raz rozhovor- čas strávený s našimi blízkymi je veľmi vzácny a niekedy sa stačí len vyrozprávať a človek pocíti okamžitú úľavu

            - prechádzka v prírode- aspoň krátka prechádzka by mala byť súčasťou každého nášho dňa

            - obľúbený šport či cvičenie- pravidelné cvičenie znižuje riziko depresie, podporuje dobrú náladu a vplýva na psychickú vyrovnanosť

            - vitamíny- v zime je dôležité dopĺňať predovšetkým vitamín D, ktorý môžeme čerpať z rýb-losos, makrela, tuniak, treščia pečeň, či vajíčok alebo húb

            - záujmy, z ktorých máme radosť- môže to byť maľovanie, čítanie kníh, spoločenské hry,...

            - relaxácia- pri obľúbenej hudbe, filme, alebo relaxácia dýchaním alebo technika všímavosti (na internete nájdeš mnohé návody ako na to)

            Nielen v tento deň, ale počas celého roka by sme mali dbať o svoje fyzické zdravie, ale i o to duševné a zaujímať sa ako sa ľudia v našom okolí cítia.

            S pozdravom školská psychologička

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Staňte sa naším fanúšikom