• OZNAM

          • Riaditeľstvo ZŠ Bernolákova 35, 94201 Šurany 

            oznamuje, že v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231 / 2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka

            p o s k y t u j e

            riaditeľské voľno na deň 15. 06. 2022 (streda) pre žiakov všetkých ročníkov

            Dôvod: Z organizačných dôvodov súvisiacich s účasťou na celoslovenskom protestnom zhromaždení zamestnancov školstva v Bratislave.

            Nakoľko nebude v prevádzke ŠKD a ani školská jedáleň, v čase riaditeľského voľna budú stravujúci sa žiaci v ŠJ automaticky odhlásení i z odberu jedla. 

          • Výlet do Vysokých Tatier

          • V dňoch 2. až 4.júna sa žiaci 9.A triedy vybrali do Vysokých Tatier na školský výlet.

            Nádherný pohľad na tatranské štíty bol pre nich odmenou po dlhej ceste vlakom .

            V piatkové dopoludnie sa vybrali pozemnou lanovkou na Hrebienok, zastavili sa pri Bilíkovej a  Rainerovej chate, obdivovali Dlhý i Obrovský vodopád. Celodennú túru ukončili prechádzkou po brehoch jazera Štrbské pleso.

            Cestou domov už len spomínali na spoločne prežité chvíle a možno si uvedomili, že ďalší výlet už absolvujú s novými spolužiakmi zo strednej školy.       

          • Opäť úspešní

          • Ideme na celoštátne kolo biologickej olympiády!!!

            Naši šikovní žiaci z 9. A sa zúčastnili biologickej olympiády v kategórii E. Gabika Raceková sa pripravovala zo zoológie a v okresnom kole sa úspešne umiestnila na 6. mieste. Jakub Malík a Alex Kim sa pripravovali z geológie a v okresnom kole získali prvé dve miesta a postúpili do krajského kola. Tu boli opäť úspešní, Alex Kim získal 3. miesto a Jakub Malík 1. MIESTO a zároveň postúpil do celoštátneho kola!

            Bude reprezentovať Nitriansky kraj 10. a 11. 6. v Tatranskej Lomnici.

            Srdečne gratulujeme a držíme palce!

          • Deň detí

          • Na Deň detí bolo veselo aj na našej škole. Všetci sme si ho užili do sýtosti. Deti súťažili v rôznych disciplínach, pozreli si ukážky policajných, hasičských zložiek, súboje v karate, psovodov, navštívili aj kolotoče. Šikovné tety z knižnice im pomaľovali tvár, zatancovali a zaspievali si.

            Ďakujeme všetkým, ktorí deťom pomohli pripraviť takýto skvelý deň.

          • Škola v prírode

          • V polovici mája, 16 – 20 .5. 2022, sa naši tretiaci a štvrtáci zúčastnili pobytu v Škole prírode Prašník.

             Len na skok od Piešťan smerom na Vrbové a Myjavu sa rozprestiera krásne prostredie nezameniteľných myjavských kopaníc. No a práve tu na nás čakal rozsiahly areál, kde sa nachádzali ihriská, veľká trávnatá plocha, bazén a altánky na vonkajšie vyučovanie. 

            Deti sa v dopoludňajších hodinách učili a po poludňajšom oddychu ich vždy čakal pestrý  program. Poobedňajšiu činnosť mali na starosť animátorky, ktoré pripravovali pre žiakov pestrý zábavný alebo športový program. Vďaka patrí aj pani kuchárkam, ktoré pre nás pripravili chutné jedlá a nechýbala ani večerná opekačka.  V rámci turistiky sme absolvovali prechádzky po lesných chodníčkoch a v okolí obce Prašník. Posledný deň sme si urobili výlet do neďalekej Brezovej pod Bradlom a navštívili sme Mohylu M.R. Štefánika. Odtiaľ viedla cesta rovno domov, kde nás už čakali rodičia. Deti si odniesli množstvo krásnych zážitkov, spoznali nové miesta, nových kamarátov a hlavne strávili päť krásnych dní v prírode bez tabletov a mobilných telefónov. Celkom určite nikdy nezabudnú na  skvelé prostredie, príjemnú atmosféru a aj hodnotné zážitky, ktoré prežili spolu aj s pani učiteľkami Ďurčekovou a Mazúchovou, a zdravotníčkou Hankou Červenkovou.

             

          • Výlet do Bojníc

          • V dňoch 2.6. - 4.6. žiaci 8.A a 8.B triedy utužovali svoje vzťahy na školskom výlete. Vybrali sa do Bojníc. Počas svojho pobytu navštívili národnú zoo, v ktorej mohli na vlastné oči vidieť rôzne exotické zvieratá. Taktiež vošli aj do najkrajšieho slovenského zámku a spoznali jeho zaujímavú históriu. Všetci zúčastnení žiaci si tieto dni užili a tešia sa na ďalšie spoločné zážitky.

          • Hypericum

          • Dňa 24. mája 2022 sa v Stredisku environmentálnej výchovy Dropie v Zemianskej Olči konala súťaž Hypericum. Našu školu reprezentovali žiačky 9.A triedy: Boris Jaššo, Radovan Kodada, Gabriela Raceková a získali krásne 3. miesto.

            Súťaž pozostávala z teoretickej časti a z dvoch praktických častí. V prvej časti súťažiaci riešili zadania z oblastí zoológia, botanika, klimatické zmeny a environmentálne problémy Žitného ostrova.

            Praktickou časťou bola poznávačka rastlín, ktorú naši žiaci zvládli ako sa hovorí ľavou zadnou.

            Ďalšou súťažnou úlohou bola prezentácia vlastnej aktivity – umiestnenie antikolíznych nálepiek na sklenené plochy, propagácia a osveta k danej aktivite v rámci školy. Všetkých sme ohúrili vysokozdvižnou plošinou, pomocou ktorej žiaci aj s pani učiteľkou lepili samolepky vtákov na sklenné tabule na špotrovej hale.

             

            Srdečne gratulujeme a ďakujeme im za všetok čas venovaný príprave a príkladnú reprezentáciu školy.

          • Deň detí v ŠKD

          • Prežili sme deň plný zábavy.

            Deti si zasúťažili v rôznych disciplínach. Skákali vo vreciach, prenášali guľôčky, súťažili v behu a stavali hrady z piesku. Zahrali sa na detektívov a hľadali stratený poklad.  Popri zábave  bolo pre deti pripravené občerstvenie a pre víťaza sladká odmena. 

          • Písanie spoločným perom

          • Žiaci 8.B9.A si počas minulého týždňa vyskúšali preventívnu aktivitu "Písanie spoločným perom", ktorú pripravila školská psychologička v spolupráci s pedagogickou asistentkou. Táto aktivita bola zameraná na posilňovanie vzájomných vzťahov, spolupráce, tréning trpezlivosti a podporu pozitívnej triednej klímy. Žiaci mali možnosť sa lepšie spoznať, dozvedieť sa niečo nové o svojich spolužiakoch, rozvíjať komunikačné schopnosti. Počas aktivity trénovali schopnosť empatie a asertívneho správania v skupine.

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Žiaci 3.A a 4.A absolvovali základný plavecký výcvik v termíne od 23.5. do 27.5. v Nových Zámkoch v krytej plavárni. Pod vedením inštruktoriek plávania 30 žiakov získalo základy plaveckých zručností. Prekonali strach z vody, všetci sa naučili plávať. Plávali najskôr s pomôckami a neskôr i bez nich. Niektorí žiaci si zdokonalili už čiastočné plavecké schopnosti a pohyb vo vode si užívali. Na záver každý žiak dostal diplom - mokré vysvedčenie. Veríme, že sa im plavecký výcvik páčil a budú sa naďalej zdokonaľovať v plávaní.

             Dúfame, že využijú svoje plavecké znalosti počas letných dní.

          • Naši žiaci programovali

          • V piatok, 27.5.2022, sa pre našich desiatich žiakov 9. ročníka Základnej školy na Bernolákovej ulici školský deň začínal tak trochu netradične. Boli pozvaní do ich budúcej strednej  školy, Gymnázia v Šuranoch, na hodinu informatiky. Učiteľ informatiky ich uviedol do základov blokového programovania mikroprocesorov Micro:bit.

            Vďaka Nadácii Pontis a Nadačnému fondu Telecom sa môžu aj  študenti oboznámiť s blokovým programovaním v online editore MakeCode.

            Za krátky čas sa žiaci stihli oboznámiť s Micro:bitom a  vytvorili jednoduché aplikácie na prácu s textom a grafikou, naučili sa aplikáciu uložiť do Micro:Bitu.  Žiaci odchádzali z hodiny nadšení a tešili sa, že toto stretnutie s  informatikou nekončí, ale v septembri bude pokračovať ďalej.

            Ďakujeme za pozvanie...

        • Ivan Bella v Šuranoch
          • Ivan Bella v Šuranoch

          • ,, Keď sa naskytla možnosť prihlásiť sa do výberu na prvého kozmonauta, vzhľadom k tomu, že som spĺňal všetky podmienky, tak som neváhal a okamžite som sa rozhodol, pretože som vedel, že to je životná príležitosť...“ ( I. Bella )

             

               V piatok, 27.mája, sa žiaci našej školy zúčastnili besedy s brigádnym generálom vo výslužbe Ing. Ivanom Bellom, bývalým stíhacím pilotom a prvým slovenským kozmonautom .

                 Do vesmíru odletel pred 23 rokmi so slovenskou vlajkou, v roku 1999 ako 385. človek zo Zeme. Do histórie sa zapísal ako prvý a zatiaľ jediný kozmonaut našej republiky.

                 Žiaci šurianskych základných škôl sa na besede s I. Bellom dozvedeli, čo predchádzalo tomu, že sa stal kozmonautom, akými prísnymi testami prešiel  a absolvoval v Hviezdnom mestečku v centre pre prípravu kozmonautov,  aké experimenty jeho posádka vo vesmíre vykonávala, ako vníma túto etapu svojho života s odstupom času i odpoveď na otázku, či by sa znova rád vrátil do vesmíru.

                 I po ukončení pútavého rozprávania  Ivan Bella  ochotne rozdával cenné autogramy a odfotil sa s každým žiakom, ktorý o fotografiu prejavil záujem.

             

            Ďakujeme za zaujímavé dopoludnie p. Ivan Bella !

          • Prijali sme výzvu

          • Aj tento rok sme sa zapojili do envirosúťaže Hypericum. Cieľom našej aktivity bolo aplikovať na veľké presklené budovy antikolízne nálepky (siluety vtákov, kvety, motýle). Veľké presklené plochy predstavujú jedno z najzávažnejších rizík úhynu vtákov. Priehľadný materiál navodzuje dojem, že ide o krajinu, cez ktorú môžu vtáky ďalej letieť, preto do nich v plnej rýchlosti narazia. Preto sme sa rozhodli pomôcť. Kúpili a vytvorili sme niekoľko nálepiek, ktoré sme rozmiestnili na okná športovej haly a tie upozornia vtáky na prekážku a nenarazia. Za realizáciu a pomoc ďakujeme mestu Šurany, ktoré mám poskytlo plošinu a žiačkam siedmeho ročníka pri kreslení siluet a kvietkov.

            Veríme, že naša snaha nevyjde nazmar!

            Gabika, Boris a Radko

          • ŠKD v akcii

          • Aj v ŠKD si pripomíname významné dni a sviatky. Jedným z nich bola Veľká noc. Spoločne sme zdobili vajíčka a tešili sa z prvého jarného slniečka. Ďalším dôležitým dňom bol Deň Zeme. Pri sadení semiačok a zhotovovaní  zemegule sme sa porozprávali o tom aké je dôležité chrániť prírodu a starať sa o ňu. Ku Dňu rodiny deti kreslili obrázky svojej rodiny. Okrem toho sme sa spoločne hrali, čítali, tvorili  a veľa  času  trávili na školskom dvore.

          • Kvetinové kráľovstvo

          • Žiaci 2.A sa 18.5. vláčikom vybrali na malý výlet do Podhájskej. 

            Ráno sme si spríjemnili veselou rozprávkou v kine, prešli sme sa kvetinovou krajinou, kde nám ukázali ako sa pestujú gerbery a zelenina netradičnou metódou - bez pôdy -v hydropónii (výživnom roztoku). Cítili sme sa ako v kvetinovom kráľovstve.

            Pozreli sme si sedliacky dom, ako žili naši predkovia.

            Zabavili sme sa na detskom ihrisku v TK Podhájska.

            Vláčikom sme pricestovali unavení, ale šťastní, plní veselých zážitkov.

          • Športovo-turistický deň

          • Ročníky 6. - 9. strávili príjemný deň turistikou v okolí nášho mesta. Zastavili sa aj na rybníku Mederčina, kde si oddýchli, zašportovali a zasúťažili. Počasie vyšlo na jednotku ako na želanie.

          • Svetový deň rodiny sme si pripomenuli počas dnešného dňa aj u nás v škole.

          • Pri príležitosti dňa rodiny žiaci prijali výzvu, nakreslili zaujímavé logá vystihujúce myšlienku dňa rodiny. Do školy žiaci priniesli rodinné fotografie, ktoré sme spoločne prezerali a diskutovali o vzťahoch medzi jednotlivými členmi, o spoločných záľubách, o tom ako trávime svoj voľný čas a o dôležitosti rodiny. Pripomenuli sme si zvyky a tradície v rodine, ktoré súvisia s rôznymi sviatkami, ako aj pravidlá, ktoré platia a dodržiavajú sa v rodine a tiež ako prejavovať úctu k členom rodiny.

            Na hodine anglického jazyka žiaci 7.A a 8.A nakreslili rodostrom, na ktorom označili všetky príbuzenské vzťahy. Zo svojich slohových prác z anglického jazyka vybrali najzaujímavejšie myšlienky na tému rodina, ktoré sú tiež súčasťou plagátu.

            „Rodina je miesto, kde život začína a láska nikdy nekončí.“

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Dnes je sviatok všetkých mám,

            lúčne kvety natrhám.

            Urobím si kytičku

            len pre svoju mamičku.

            Mamka moja zlatá,

            mamka, mamička,

            Tebe patrí táto krásna kytička.

            Nech Ti povie každý lupienok aj kvet,

            že si, mamička, celučký môj svet.

            Naši malí si pre svoje mamičky vlastnoručne vyrobili darček, ktorý iste poteší každú mamičku a druháci k tomu ešte pre svoje mamky nakreslili umelecké portréty.

            Moja mamka je najkrajšia na svete. Čo Vy na to poviete?

            Posúdite pekne sami, však sú krásne naše mamy?! 

            Očká modré, hnedé, čierne, vlásky tmavé, svetlé, bledé. 

            Dnes sa pekne usmievajú, lebo veľký sviatok majú.

            Vďaka za všetko milé mamičky.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Staňte sa naším fanúšikom