• Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • 22. apríl je významným dňom pre našu Zem, pretože práve tento deň si pripomíname svetový deň Zeme. Deň Zeme sa už roky nesie v duchu konkrétnej témy či motta. Témou 53. ročníka Dňa Zeme je Investujte do našej planéty (Invest in Our Planet). V súčasnosti sa približne miliarda ľudí vo viac ako 190 krajinách zapája 22. apríla do rozličných aktivít zameraných na zvýšenie povedomia o klimatickej kríze a snaží sa dávať podnety zamerané na zmenu správania v záujme ochrany prírody.

            Aj na našej škole sme sa celý tento deň venovali našej Zemi. Najskôr sme na triednických „ekohodinách“ rozoberali tému šetrenia životného prostredia. Pozerali sme zaujímavé videá, a potom žiaci diskutovali o tom, ako máme šetriť vodou, elektrinou, ako recyklovať odpad. Tí výtvarne zdatnejší tvorili ekoplagáty, ktorými chceli poukázať na problémy so životným prostredím, ktoré sa týkajú nás všetkých. Po druhej hodine  sa žiaci našej školy spolu s triednymi učiteľmi rozišli do ulíc nášho mesta, aby vyčistili okolie školy, ulice, miestny tok a aby odhalili čierne skládky. Počasie nám prialo a podarilo sa vyzbierať niekoľko vriec odpadu.

            Žiaci 1. – 4. ročníka sa naučili ako triediť odpad, ako šetriť vodou, či elektrickou energiou. Pani učiteľky si pripravili zaujímavé aktivity, pri ktorých sa veľa naučili. Deti si triedy skrášlili peknými plagátmi a výtvarnými prácami, ktoré si sami vytvorili. Žiaci 3.A triedy na záver odkazujú: „Len čisté mesto, je pekné mesto“. Svoju predstavu znázornili na svojich výtvarných prácach.

            A na záver krásna myšlienka: „ Až keď sa vyrúbe posledný strom, otrávi posledná rieka a zabije posledná ryba, až vtedy pochopíme, že peniaze sa nedajú jesť!“

            Indiáni kmeňa Cree

          • OK vo futbale žiačok

          • Minulý piatok sa naše dievčatá zúčastnili obvodného kola vo futbale, ktoré vyhrali a obhájili 1. miesto z minulého roka. Postúpili sme ďalej a tentokrát si zmeráme sily v ďalšom kole v Štúrove.

          • Deň Zeme v ŠKD

          • Pri príležitosti Dňa Zeme sme sa celý týždeň venovali aktivitám zameraným na ochranu životného prostredia. Začali sme čítaním z knižky "Zberný dvor" a dozvedeli sa aké je dôležité triediť odpad. Hneď sme si to vyskúšali pri rôznych hrách a tvorbe zemegule. Dali sme si záväzok, že sa pričiníme k ochrane prírody zbieraním, triedením a recyklovaním odpadkov. 

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Tak ako každý rok, aj tento sa na našej škole v dňoch 17. a 18. apríla uskutočnil zápis budúcich prváčikov. Brány našej Bernoláčky prekročilo veľa usmiatych detí spolu so svojimi starostlivými rodičmi, ktorí ich sprevádzali na tomto  dôležitom kroku v ich budúcom živote.  Privítala ich náša  Bernulienka, ktorá deti zverila do rúk pani učiteľkám. Tie si pre deti pripravili úlohy, ktoré hravo zvládli a všetky úvodné obavy boli hneď zažehnané. 

            Sme radi, že aj tento rok rodičia prejavili dôveru našej škole a zverili nám do rúk tak veľkú zodpovednosť o vzdelávanie a  výchovu ich malých ratolestí. 

            Je to pre nás veľké zadosťučinenie a radosť, že sú rodičia s našou prácou spokojní a rozhodli sa práve pre našu školu. Budeme sa snažiť aj naďalej aby u nás deti boli spokojné a chodili do školy s radosťou. A raz, keď už budú dospelí, spomenú si na našu školu s láskou a s úsmevom. 

          • OK kolo v školskej atletike

          • Včera sa naša výprava atlétov zúčastnila Okresného kola na štadióne v Nitre. Naši žiaci predviedli svoje schopnosti a uchmatli niekoľko medailí.

            Natália Špacírová - 1. miesto v hode vortexom, 2. miesto vo vrhu guľou

            Sofia Fialková - 1. miesto v skoku do diaľky

            Lucia Kubištelová - 2. miesto v skoku do diaľky

            Máme dve úradujúce majsterky okresu a dúfame, že tieto úspechy nabudúci rok zopakujeme!

        • McDonalds Cup
          • McDonalds Cup

          • V minulom týždni sa naši futbalisti z 1. stupňa zúčastnili McDonalds Cup-u v Komjaticiach, kde obsadili krásne 3. miesto. Postup nám ušiel o kúsok, zabojujeme nabudúci rok. Ďakujeme žiakom za vzornú reprezentáciu školy.

        • Divadelné predstavenie
          • Divadelné predstavenie

          •  Žiaci 2.- 4. ročníka si  dňa 20. 4. pozreli zaujímavú rozprávku v Starom divadle v Nitre. Bola plná vizuálnych čarov, farieb a chytľavej hudby. Deti zaujala rozprávka o zázračnej krajine Oz, o putovaní malej Dorotky a jej psíka Tota. Po predstavení žiaci navštívili pamätihodnosť Nitriansky hrad.

            Počasie bolo ako maľované a deti si užili deň plný zážitkov!

          • Dvere dokorán

          • Hoci bol dnešný deň celý upršaný, v našej škole slniečko svietilo. Zohrievali nás úsmevy všetkých veselých detí, ktoré sa prišli zabaviť, zatancovať, zacvičiť, ale sa aj niečo nové naučiť v našej škole. Pani učiteľky so svojimi žiakmi si pre predškolákov a ich rodičov pripravili bohatý program dopoludnia aj popoludní. V triedach sa stali súčasťou vyučovania, kde si mohli precvičiť svoje schopnosti v počítaní, kreslení, v anglickom jazyku, v práci s interaktívnou tabuľou a v našej športovej hale si pozreli kultúrny program. Potom si  spolu s veľkými žiakmi  zatancovali a zacvičili. Tí, ktorí ste nemohli prísť, nebuďte smutní a nezabudnite prísť 17. alebo 18. apríla od 14:00 do 17.00 hod. na zápis do 1. ročníka.

            Budeme sa na vás tešiť!

          • Jar k nám prišla

          • Hoci zima sa drží zubami, nechtami, žiaci spolu s pani učiteľkami si vyzdobili triedy a chodby jarnými dekoráciami. Vyrobili maľované vajíčka, zajačikov, sliepočky a kvety rôznych farieb, aby všetci videli ako sa tešia na teplé jarné dni. Dúfajú, že keď sa po veľkonočných prázdninách vrátia do školy, jar ich privíta v celej kráse.

             

            Krásne Veľkonočné sviatky,

            v zdraví čítaj tieto riadky.

            Chlapcom veľkonočné vajíčka

            a dievčatám úsmev na líčka.

             

          • Veľkonočné dielne

          • Šibem, šibem, šibi ryby, môj korbáčik nemá chyby.

            Ešte vody trošička, daj vajíčko z košíčka.”

             Veľkonočné tvorivé dielne, ktoré sa konali dňa 4.4.2023 v Spoločenskej hale v Šuranoch sa stali tradíciou i na Bernoláčke. Naši žiaci spolu so svojimi učiteľmi usilovne tvorili a pracovali, aby sa mohli prezentovať na tejto akcii. Predviedli svoje výrobky a mnohé z nich aj predali. Žiaci na mieste vyrábali sviečky zo včelieho vosku, zdobili vyfúknuté vajíčka i drevené kolieska servítkovou technikou.

            Návštevníkom trhov sa výrobky páčili a časť z nich si odniesli do svojich domovov, aby im spríjemňovali Veľkonočné sviatky. Tvorivé dielne boli príjemným zavŕšením niekoľkodňových príprav žiakov a ukážkou ich šikovnosti a tvorivosti.

          • OK vo vybíjanej žiačok

          • Minulý týždeň vo štvrtok sme sa zúčastnili turnaja vo vybíjanej žiačok, kde sme skončili na 2. mieste. Po nekonečných predĺženiach a vyrovnanom zápase proti ZŠ Mojzesovo sa nakoniec usmialo šťastie na nášho súpera. Ďakujeme dievčatám za vzornú reprezentáciu školy a už sa tešíme na ďalší ročník. 

        • Návšteva škôlkarov
          • Návšteva škôlkarov

          • Kde sa vzal, tu sa vzal,

            pred dverami skôlkar stál,

            prišiel pozrieť detičky,

            z našej milej školičky.

            Bernoláčku jasná vec,

            vie to každý zvedavec.

             

            Milé deti poďte k nám,

            Bernoláčka je vám dokorán.

            Zábava a super hry,

            nikto márne nechodil.

            Tanec, šport a súťaže,

            boli k tomu pravdaže.

             

            V tomto duchu sa niesol Deň otvorených dverí na našej škole, ktorý prebiehal v dňoch 23. – 24. marca. Zúčastnili sa na ňom malí škôlkari v sprievode pani učiteliek z MŠ Mostná a MŠ MDŽ v Šuranoch. Naši žiaci škôlkarov srdečne privítali a vytvorili s nimi nové kamarátstva. Budúcim prváčikom sme ukázali naše triedy a užili si s nimi kopec zábavy, športu a tanca. Veríme, že sa s mnohými uvidíme 14. apríla na podujatí "Dvere dokorán s našou Bernulienkou" a na zápise 17. – 18. apríla.

            Tešíme sa na vás a ďakujeme za vašu návštevu.

        • Deň vody
          • Deň vody

          • Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Voda nás teda sprevádza počas celého života, hoci si to ani neuvedomujeme. Považujeme ju za samozrejmosť a spravidla jej nevenujeme veľkú pozornosť. Práve preto si každoročne 22. marca pripomíname Svetový deň vody. Naši školáci dnes prišli na jej počesť v modrom oblečení a po celý deň pili "len" čistú vodu. Na hodinách prvouky a prírodovedy diskutovali o tom aká je dôležitá pre život ale aj aké nevyhnutné je ňou šetriť. Potom sa presunuli do centra mesta, kde boli pre nich pripravené rôzne aktivity ako napríklad chytanie rybičiek v rybníku, slalom s pohárom vody, maľovanie kvapiek vody na tvár a darčekové predmety s tematikou vody. Nechýbali ani hasičské autá v ktorých si deti s radosťou posedeli a ujovia hasiči im ochotne odpovedali na všetky otázky za čo im srdečne ĎAKUJEME. 

            PS: Naši starší žiaci sa zapojili do výtvarnej súťaže s tematikou vody, ktorú pre žiakov vyhlásila vodárenská spoločnosť z Nových Zámkov. Prítomní hostia ocenili i žiakov ZŠ Bernolákova v Šuranoch : A.Čviriková, S.Šmondrk, a J.Kodada.

             Na záver dňa si deti dali sľub, že sa  pokúsia vodou šetriť nielen v tento deň ale stále.

            Veríme, že im to vydrží !

        • Týždeň mozgu
          • Týždeň mozgu

          • Aj naša sa škola sa aktívne zapojila do celosvetovej kampane TÝŽDEŇ MOZGU, ktorej cieľom je získať pozornosť verejnosti a informovať ju o ľudskom mozgu a jeho činnosti. Iniciatíva sa snaží upozorniť na jeho možné ochorenia a dôležitosť cvičení podporujúcich činnosť mozgu. Naši žiaci na voľnočasovom  krúžku riešili úlohy (zverejnené na sociálnej sieti ÚVZ SR) na precvičenie „mozgových závitov“. Keďže mozog potrebuje neustálu stimuláciu a pravidelné cvičenie ako každý sval, okrem predpísaných úloh sme trénovali aj pamäť a pozornosť.

        • Olympijský odznak všestrannosti
          • Olympijský odznak všestrannosti

          • V utorok 14.03. sa uskutočnilo v Leviciach Krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti, ktorého sme sa  zúčastnili ako jediná základná škola zo Šurian. Okrem súťaženia sa žiaci stretli aj so špeciálnym hosťom - Zsoltom Zlatnerom, účastníkom súťaže ""Arnold Classic" a druhým najsilnejším Slovákom. Naši žiaci zo seba vydali maximum, ktoré bohužiaľ nestačilo na postup do celoslovenského kola. Už sa tešíme na ďalší ročník.

          • Čo vieš o Šuranoch

          • Naši žiaci sa 14. marca zúčastnili vedomostno-zábavnej súťaže "Čo vieš o Šuranoch". Okrem dobrej nálady po zábavno-súťažnom dni sme si odniesli aj druhé miesto.

        • “Henry” na hodine a jeho plyšoví kamaráti
          • “Henry” na hodine a jeho plyšoví kamaráti

          • “Hra je pre deti ostrovom bezpečia 

            Žiaci druhej triedy sa preniesli do ríše fantázie na hodine, ktorú viedla školská psychologička v spolupráci s triednou učiteľkou. Hra je pre deti do určitého veku prirodzeným spôsobom komunikácie a vyjadrením seba samého. Počas tejto hodiny sme so žiakmi spoločne objavovali svoje emócie, túžby, možnosti a sny. Pri hre sa všetci cítili uvoľnene a bezpečne. 

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • Všetkých predškolákov a ich rodičov pozývame 14. 4. 2023 na DOD do našej školy. Čaká vás bohatý program. Dopoludnia môžete nahliadnuť do sveta školákov a zúčastniť sa vyučovania. Popoludní si v našej športovej hale zacvičíte, zasúťažíte a zatancujete a  v triedach si vyskúšate rôzne kreatívne aktivity. 

            Tešíme sa na stretnutie s vami!

          • Divadlo Nitra

          • V prvý marcový deň sa žiaci 4. - 7. ročníka vybrali na výlet za kultúrou. Užili si divadelné predstavenie "ROBIN HOOD", ktoré nielen sledovali, ale stali sa aj jeho súčasťou. V nitrianskom Divadle Andreja Bagara príbeh o slávnom anglickom zbojníkovi skutočne ožil. Všetkým zúčastneným sa toto predstavenie páčilo a už sa nevedia dočkať ďalšieho.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Staňte sa naším fanúšikom