• HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2023
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2023

          • Dňa 28. februára 2023 sa v priestoroch Základnej školy, SNP 5, v Šuranoch uskutočnilo obvodné kolo súťaže v prednese poézie a prózy, Hviezdoslavov Kubín 2023Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa.V 69. ročníku súťaže našu školu reprezentovala 

            v I. kategórii žiačka 2.A, Veronika Fodorová (poézia) ,

            v III. kategórii žiačky 9.A , Senja Trungelová (poézia) a Bibiana Šumová (próza).

            Senja Trungelová sa umiestnila na 3.mieste a Bibiana Šumová sa umiestnila na 2.mieste.

            Srdečne gratulujeme !

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Informácie pre stravníkov v školských jedálňach o výške príspevku zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín.

          • Fašiangy v knižnici

          • Počas fašiangového obdobia navštívili druháci mestskú knižnicu. Pani knihovníčka si pre nich pripravila zaujímavé aktivity s touto tematikou. Porozprávala im o fašiangových zvykoch v minulosti, o tom ako prebiehajú fašiangy v našom meste a o typických jedlách pre toto obdobie. Na záver si deti vyskúšali niektoré masky a zaspievali si známu pieseň "Fašiangy Turíce". Opäť sa dozvedeli veľa nových poznatkov.

            Ďakujeme!

        • Fašiangové dopoludnie
          • Fašiangové dopoludnie

          •     Posledný deň pred jarnými prázdninami strávili deti na prvom stupni typicky fašiangovo - v maskách. Mali totiž karneval. Otvoril ho klaun klaun Adyno/Teáter Komika s predstavením "Concerto claunico" , ktorý predvádzal zábavné a vtipné kúsky. Zapojil do nich nielen deti ale aj pani učiteľky. Všetkým sa jeho vystúpenie veľmi páčilo o čom svedčil aj častý potlesk. Po vystúpení sa deti občerstvili dobrotami, ktoré im pripravili mamičky, babičky ale tiež naše panie kuchárky, za čo im patrí veľké poďakovanie.  Potom nasledovala tanečná zábava, na ktorej si všetci výborne zatancovali. Na záver boli odmenené najkrajšie masky a špeciálnu cenu získala aj najoriginálnejšia maska. Hodnotili ich porotcovia, ktorí boli vybratí z každej triedy. Malým osviežením bola aj nečakaná návšteva pána primátora Mgr. Marcela Filagu a pani viceprimátorky Ing. Miroslavy Záhorákovej, ktorí si našli čas a prišli pozdraviť naše deti. 

            Veríme, že pekné zážitky a dobrú náladu z tohto dňa si deti odniesli aj na prázdniny!

          • Zábavné fotenie

          • Žiaci 1.- 4. ročníka sa preniesli do krajiny molekúl. V telocvični nám vyrástlo miniplanetárium v ktorom si deti pozreli zaujímavý a poučný film a zároveň sa aj fotili. Aj takouto nenútenou a nezvyčajnou formou sa dá učiť a zároveň zabávať. 

          • Aktuality školského podporného tímu

          • V posledných dňoch boli naši žiaci oboznámení s viacerými udalosťami, ktoré sme si počas týždňa pripomínali.

            Pondelok 6.2.2023 bol Svetový deň bez mobilu, počas ktorého sme sa so žiakmi rozprávali o kladných a záporných stránkach používania mobilu.

            Dňa 7.2.2023 sme sa venovali téme, ktorá si zaslúži viac pozornosti a je potrebné už na základnej škole o nej hovoriť. Tento deň bol dňom „bezpečnejšieho internetu“. Téma je široká a rozsiahla a preto sa školská psychologička zamerala len na problematiku „kyberšikany“. Praktické aktivity s diskusiou o kyberšikane a spôsoboch ako ju riešiť, ak nastane, si vyskúšali žiaci 7.A triedy.

            Aktivity na podporu pozitívnej klímy a hry na stmeľovanie kolektívu realizovala školská psychologička 5.A triede. Žiaci sa pri nich lepšie spoznali, ale aj zabavili.

            A keďže sa blíži deň sv. Valentína, ktorý pre nás nemusí byť len sviatkom zamilovaných, ale aj oslavou lásky k druhým a oslavou pozitívnych emócií, pani asistentka vytvorila fotostenu, pri ktorej sa môžu žiaci odfotiť a vytvoriť si peknú spomienku so svojimi kamarátmi.

          • Karnevalové dopoludnie

          • Karneval sa blíži. Žiaci 1.-4. ročníka pripravte  si masky. 

            Čo sa chystá?

            Predstavenie klauna Adyna.

            Súťaž o najkrajšiu masku a najoriginálnejší tanec. 

            Veľa zábavy, tanca a  súťaží.

          • Lyžiarsky kurz 2023 - Závažná Poruba

          • Minulý týždeň sa naši ôsmaci zúčastnili lyžiarskeho kurzu v Závažnej Porube v stredisku SKI Opalisko. Počasie nám prialo, zažili sme obrovské množstvo snehu a podmienky boli výborné. Všetci žiaci zvládli základy lyžovania a odniesli si domov kopec pozitívnych zážitkov. Už sa tešíme na ďalší rok.

        • Medzinárodný deň komplimentov
          • Medzinárodný deň komplimentov

          • 24. január bol dňom, kedy sme si pripomenuli, že milé slová a pochvaly by mali byť súčasťou nášho každodenného života. Niekto ich rád rozdáva, niekto zase radšej prijíma. Komplimenty, pochvaly a milé slová dokážu s istotou budovať naše zdravé sebavedomie. V tento deň sme si viac ako inokedy uvedomili, že aj drobný úsmev či pekné slová dokážu iným vykúzliť úsmev na tvári a rozžiariť deň. Stačila nám na to nástenka na chodbe, papier a fixky a vzniklo toto rozžiarené dielo, na ktorom žiaci vyjadrili svojim spolužiačkam a spolužiakom milé slová.

            Aj deti na ročníkoch 1.-4. sa v tento deň oboznámili s významom slova kompliment, pani učiteľky pre ne pripravili rôzne aktivity, v ktorých  si vyjadrovali komplimenty ústne alebo písomne. Úsmev na ich tvári naznačoval, že dostávať komplimenty od druhých je naozaj veľmi príjemné, spôsobuje radosť a potešenie. Preto nimi nešetrime  v hociktorý deň v roku, nielen v tento deň.

            Spríjemniť niekomu deň a zlepšiť jeho náladu takýmto spôsobom nás predsa nič nestojí! :-)

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          •  

            Tento chlapec, to som ja, Šaliansky Maťko. Maťko preto, že ma tak volajú, a Šaliansky preto, že som sa narodil v Šali. 

            Súťaž v prednese slovenskej povesti nazvali podľa mňa ŠALIANSKY MAŤKO J. C. HRONSKÉHO.“

             

            Naša škola i tento školský rok, 17. januára, hostila účastníkov okresného kola tradičnej súťaže v prednese slovenskej povesti ,, Šaliansky Maťko “.

            Šikovní a talentovaní recitátori ukázali, že umelecký prednes ich baví a neboja sa vystupovať pred publikom. Ako odmenu si odniesli nielen potlesk poroty a obecenstva, ale víťazi aj pekné knižné publikácie. 

            Do 28. ročníka tejto obľúbenej súťaže postúpilo 58 žiakov z 23 základných škôl novozámockého okresu, ktorí súťažili v troch vekových kategóriách. Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční v Nitre.

            Našu školu reprezentovali : Hana Mentelová ( I. kategória ), Sofia Lehocká ( II. kategória ) a Adela Rampašeková ( III. kategória ).

             

            Výsledky okresného kola :

             

            I. kategória

            1.miesto : Daniela Slováková -  Základná škola Devínska, Nové Zámky

            2.miesto : Matej Vašek – Základná škola Mojzesovo-Černík

            3.miesto : Hana Mentelová – Základná škola Bernolákova, Šurany

             

            II.kategória

            1.miesto : Olívia Gilányiová – ZŠ s MŠ O. Cabana Komjatice

            2.miesto : Benjamín Vöröš – Základná škola Mostná , Nové Zámky

            3.miesto : Krištof Klein - Základná škola Devínska, Nové Zámky

             

            III.kategória

            1.miesto : Melissa Molovová - ZŠ s MŠ O. Cabana Komjatice

            2.miesto : Gabriela Kyselicová - Základná škola Devínska, Nové Zámky

            3.miesto : Emma Kasášová – Základná škola G. Bethlena, Nové Zámky

             

            Poďakovanie patrí nielen organizátorom súťaže, ale hlavne súťažiacim deťom, všetkým pedagógom a rodičom, ktorí im pomáhajú zdokonaľovať svoje jazykové a recitačné schopnosti.

            O príjemnú atmosféru sa občerstvením už tradične postarala Pekáreň Oremus  a Slovkvet Oremus z Bánova.

            ĎAKUJEME!!!

             

        • Olympijský odznak všestrannosti
          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Tak ako minulý rok, aj tento sme sa zúčastnili celoslovenskej súťaže "Olympijského odznaku všestrannosti". Naši žiaci obdržali nasledovné odznaky:

            ZLATÝ - Sofia Fialková, Natália Špacírová, Emma Kuricová, Emma Mrázová

            STRIEBORNÝ - Lucia Kubištelová, Sofia Danielová, Jakub Majerčík

            BRONZOVÝ - Nikolas Cirók, Štefan Lenčéš

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

        • Najdepresívnejší deň v roku? Mýtus alebo fakt? Poďme sa na to spolu pozrieť...
          • Najdepresívnejší deň v roku? Mýtus alebo fakt? Poďme sa na to spolu pozrieť...

          • Najdepresívnejší deň v roku, známy ako „blue monday“ je údajne tretí pondelok v mesiaci január. Tento deň pripadol práve na včera - 16. 01. 2023. Hneď na začiatok si treba povedať, že za jeho vznikom stojí marketingový zámer. Istá cestovná kancelária chcela podnietiť ľudí, aby si už v januári začali kupovať letenky (ktoré boli výrazne lacnejšie ako inokedy). Najdepresívnejší deň v roku nie je ani vedecky podložený a preto ho nemôžeme brať úplne vážne. Môže nám však poslúžiť k zvyšovaniu povedomia duševného zdravia a psychickej pohody. Práve počas zimných mesiacov je väčšia pravdepodobnosť, že máme smutnú náladu, intenzívnejšie prežívame pocity smútku a strácame záujem o svoje okolie. Príčin môže byť mnoho, avšak tými najhlavnejšími sú: málo slnečných lúčov, skoro nastupujúca tma, nedodržiavanie novoročných predsavzatí, pochmúrne počasie, nesplnené úlohy z minulého roka. Aspoň symbolicky myslime dnes na svoje psychické zdravie. Ak nás bolí duša, často si to nechávame pre seba a svoje problémy držíme vo svojom vnútri. Poďme preto bojovať so smutnou náladou. Mám pre vás pár tipov:

            - rozhovor, rozhovor a ešte raz rozhovor- čas strávený s našimi blízkymi je veľmi vzácny a niekedy sa stačí len vyrozprávať a človek pocíti okamžitú úľavu

            - prechádzka v prírode- aspoň krátka prechádzka by mala byť súčasťou každého nášho dňa

            - obľúbený šport či cvičenie- pravidelné cvičenie znižuje riziko depresie, podporuje dobrú náladu a vplýva na psychickú vyrovnanosť

            - vitamíny- v zime je dôležité dopĺňať predovšetkým vitamín D, ktorý môžeme čerpať z rýb-losos, makrela, tuniak, treščia pečeň, či vajíčok alebo húb

            - záujmy, z ktorých máme radosť- môže to byť maľovanie, čítanie kníh, spoločenské hry,...

            - relaxácia- pri obľúbenej hudbe, filme, alebo relaxácia dýchaním alebo technika všímavosti (na internete nájdeš mnohé návody ako na to)

            Nielen v tento deň, ale počas celého roka by sme mali dbať o svoje fyzické zdravie, ale i o to duševné a zaujímať sa ako sa ľudia v našom okolí cítia.

            S pozdravom školská psychologička

          • Vianočná besiedka

          • Posledný deň sme strávili vo vianočnom duchu. Každá trieda spolu so svojimi triednymi učiteľmi a potom aj spoločne, v športovej hale, kde si  žiaci 2.A a 6.A  pre všetkých pripravili krátky program. Pani riaditeľka Mgr. Jana Hatinová všetkým zaželala pokojné a ničím nerušené vianočné  sviatky a šťastný Nový rok.

            Všetci odchádzali domov s úsmevom na tvári a vianočne naladení. 

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Tak ako po minulé roky, aj tento sme sa zapojili do zbierky "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok", ktoré putovali babičkám a deduškom do Domova Jesienka. Krabičiek naplnených niečím sladkým, slaným, voňavým, teplým a niečím na čítanie, či na pamiatku sa nazberalo neúrekom. Chceme poďakovť všetkým, ktorí prispeli a urobili radosť možno svojim blízkym alebo celkom neznámym starkým.

            Naši druháci pod vedením pani učiteľky Anny Paulišinovej si pre nich pripravili krátky kultúry program s vianočnou a zimnou tematikou, ktorý im aj napriek nepriaznivej situácii  odprezentovali. Starkí sa veľmi tešili milej návšteve a nejednému z nich vypadla slzička šťastia.  Nakoniec si všetci spoločne  zaspievali pieseň "Tichá noc" a rozlúčili sa s prianím šťastných a veselým Vianoc pre všetkých. 

          • Súťaž v zdobení medovníkov

          • Dnes sme sa zúčastnili Súťaže v zdobení medovníkov v Spoločenskej hale v Šuranoch, ktorú organizovala SOŠ Gastronómie a služieb. Naše dievčatá sa s medovníkmi vyhrali a nakoniec sme získali 3. miesto, ktoré obsadila Sofia Fialková. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Vyhodnotenie halloweenskej súťaže

          • V mesiaci november bola vyhlásená halloweenska súťaž o fotografiu tvojej vyrezávanej tekvice, o fotku straaašššidelnej masky alebo straššnee dobrých upečených halloweenskych koláčikov.

            Do súťaže sa zapojilo veľa žiakov s viacerými fotografiami. Všetky boli zaujímavé a pekné. Porota vyhodnotila zaslané fotografie a zhodla sa na týchto výsledkoch:

            1. miesto: fotografia žiačky 1.A triedy Alicka Rampašeková

            2. miesto: fotografia žiaka 6.A triedy Samuel Majerčík

            3. miesto: fotografia žiačky 3.A triedy Viktória Cabanová

            Víťazom gratulujeme, všetkým autorom fotografií ďakujeme za účasť a prajeme im veľa úspechov v ďalšom fotografovaní.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Staňte sa naším fanúšikom